De Amsterdamse grachtengordel werd tijdens de Gouden Eeuw gebouwd en is uitgegroeid tot een van de meest unieke plekken in de wereld. Het netwerk van de verschillende waterwegen werd oorspronkelijk gemaakt voor drainage en terugwinning van het land voor uitbreiding van de stad. Later groeide dit gebied uit tot een karakteristieke omgeving. De grachtengordel staat sinds op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is zeker een bezoekje waard. Hieronder hebben wij alvast wat highlights van de Prinsengracht, Keizersgracht en Herengracht voor je op een rijtje gezet.
Prinsengracht is vernoemd naar de Prins van Oranje en is met een lengte van 3,2 kilometer de langste gracht van Amsterdam en loopt evenwijdig aan de Keizersgracht.
Het meest bekende museum van de Prinsengracht is het Anne Frank huis. Een groot museum ter nagedachtenis aan Anne en haar Joodse familie die hier tijdens de 2e wereld oorlog ondergedoken zaten. Beleef dit indrukwekkende verhaal aan de hand van citaten, foto’s, filmpjes en originele voorwerpen.
Deze beroemde kerk werd gebouwd tussen 1620 en 1631. Prinses Beatrix is er getrouwd in 1966 en Rembrandt is er begraven in 1667. Zijn graf is niet meer te vinden in de kerk. Twintig jaar na zijn overlijden is dat geruimd. Toen hij stierf was Rembrandt straatarm en niemand was bereid was om voor het onderhoud te betalen.
Op nummer 438, op de hoek van de Leidsestraat, is hotel/ restaurant Dikker en Thijs gevestigd. Sinds 1895 een begrip in Amsterdam. Oorspronkelijk was het een delicatessenwinkel en daarmee de eerste zaak in de stad waar kaviaar, kreeft en oesters verkrijgbaar waren.
De Keizersgracht is de middelste van de drie Amsterdamse hoofdgrachten, genoemd naar keizer Maximiliaan van Oostenrijk. Met een breedte van 31 meter is het de breedste gracht in de binnenstad.
Op nummer 44, aan de rechterkant van de gracht, staan de Groenland pakhuizen uit 1620. Zeldzaam, want het zijn de enige pakhuizen in Amsterdam met trapgevels en ornamenten. Ze werden gebouwd voor de opslag van producten van de walvisvaart. In de kelders van deze gebouwen bevinden zich een aantal gemetselde putten waarin walvistraan werd bewaard.
Voor de Westerkerk aan de Keizersgrachtzijde staat een monument dat uniek is in de wereld. Het herdenkt 70.000 homo’s en lesbiennes die in de tweede wereldoorlog werden vermoord in de concentratiekampen van de Nazi’s. Het homomonument heeft de vorm van twee elkaar overlappende roze driehoeken die samen een ster vormen. Homo’s en lesbiennes van over de gehele wereld komen special naar Amsterdam om het monument te bezoeken en er bloemen op te leggen.
Op de nummers 672 en 674 vind je het Museum van Loon dat in 1674 werd gebouwd. Een interessant museum, omdat het een van de weinige Amsterdamse grachtenpanden is waar het interieur, het exterieur en de tuin nog geheel in de oorspronkelijke 17e eeuwse staat bewaard zijn gebleven. In de prachtige tuin in Louis XIV stijl staat een tuinhuis met er achter een koetshuis dat een ingang heeft in de Kerkstraat aan de achterzijde. De tuin is open voor bezoekers van het museum en het koetshuis is tegenwoordig in gebruik als trouwlocatie.
De Herengracht is gelegen tussen de Singel en de Keizersgracht. De Gouden Bocht is het meest bekende gedeelte en staat bekend om zijn grotere en fraaiere grachtenpanden.
Aan de linkerzijde, op nummer 506, staat het museum Willet Holthuysen, gebouwd in 1687. Het museum is genoemd naar de laatste bewoner van het huis, Louisa Willet-Holthuysen. Zij liet in 1895 het huis en haar kunstverzameling na aan de stad Amsterdam. Sinds die tijd is het gebouw een museum, dat vooral belangwekkend is omdat het interieur uit de 17e eeuw vrijwel ongeschonden bewaard is gebleven.
Op nummer 502 aan de rechterzijde staat de ambtswoning van de burgemeester van Amsterdam. Dit dubbele woonhuis met 45 kamers werd in 1667 gebouwd voor Paulus Godin, bewindvoerder van de Westindische Compagnie en slavenhandelaar. In 1926 werd het huis in gebruik genomen als burgemeesterswoning, een geschenk van de Nederlandse Handelmaatschappij.
Willem van Loon liet dit koopmanshuis in 1664 bouwen op een dubbel perceel. Tegenwoordig is hier het Kattenkabinet gevestigd. Een museum met kunstuitingen die allemaal de kat als onderwerp hebben. In 2006 speelde het gebouw de hoofdrol in het Amsterdamse deel van de speelfilm ‘Ocean’s twelve’ met George Clooney.
Wil jij de highlights van de Amsterdamse grachten ook verder ontdekken? Reserveer dan vooraf online alvast je parkeerplek en bespaar tot wel 50% op je parkeerkosten.
Parkeren op 1 dag vanaf € 15,-